Istoric (1)
      Infiintarea in anul 1992 a Departamentului de Cercetare Energie Mediu in cadrul Universitatii „Valahia” (UVT) a avut ca scop principal formarea prin cercetare a cadrelor didactice tinere din UVT iar ulterior a studentilor din anii terminali. Aceasta activitate a reprezentat pentru inceput principala sursa extrabugetara de finantare din universitate si a asigurat in mare masura fondurile necesare pentru realizarea primelor laboratoare didactice din profilul electric in cadrul Facultatii de Inginerie Electrica (FIE). Nu in ultimul rand, prin rezultatele obtinute, DCEM a contribuit decisiv la cresterea prestigiului universitatii pe plan national si international.
      In cadrul DCEM tematica de cercetare s-a axat pe domeniul surselor regenerabile de energie (RES) si impactul acestora asupra mediului, contribuind la dezvoltarea domeniului printr-o abordare multi si interdisciplinara.
      Astfel, in perioada 1993-1994 principalele teme au in vedere optimizarea sistemelor destinate alimentarii cu energie electrica a consumatorilor izolati precum si evidentierea potentialului economic al surselor regenerabile. Teme precum, “Metode si criterii de evaluare tehnico-economica in alimentarea locala cu energii neconventionale a unor obiective socio-culturale neracordate la Sistemul Energetic National” (1993-1994, contract MCT) sau “Aplicatiile sistemelor fotovoltaice pentru locuri izolate” (1993) au evidentiat o serie de aplicatii viabile economic si au furnizat informatiile tehnice necesare implementarii acestor aplicatii.
      Rezultatele comunicate in Analele Universitatii Valahia, la Simpozionul “Tehnologii Speciale si Neconventionale”, Galati, octombrie 1994 sau in cadrul diferitelor intalniri organizate la UVT cu potentialii utilizatori au generat o serie de aplicatii cum ar fi: alimentarea cu energie a Schitului Bunea-Vulcana Bai, jud. Dambovita, dezvoltarea unui prototip de lampa fotovoltaica (firma ELIPSA S.R.L.-Targoviste), alimentarea statiei automate hidro-meteorologica Domnesti, jud. Bistrita.
      Principalele activitati ale departamentului sunt:
- Cercetari in domeniul surselor
regenerabile de energie;
- Protectia mediului;
- Sisteme informatice dedicate;
- Managementul energiei;
- Educatie in domeniile mentionate.
      DCEM are relatii de colaborare cu parteneri nationali dar si internationali.
Astfel la nivel national colaboreaza cu:
- Universitati de stat si private;
- Institute de cercetare;
- Organizatii comerciale si publice.
La nivel international:
- Fraunhofer Institut, Freiburg – Germania;
- WIP – Germania;
- Universida de NOVA Lisboa – Portugalia;
- Universite de Franche-Compte – Franta;
Next                       
DCEM - UVT © 2005 • WebMasterPrivacy Policy • Best View IE@1024x768